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커피, 몸에 안 좋다고?…'이 시간'에 먹으면 심혈관 사망률 '뚝'"

SM_SNAIL 2025. 3. 18. 09:53

아침에 마시는 커피가 심혈관 질환으로 인한 사망 위험을 낮출 수 있다는 연구 결과가 나왔다.

아침에 마시는 커피가 심혈관 질환으로 인한 사망 위험을 낮출 수 있다는 연구 결과가 나왔다. [사진=픽사베이 @GabiSanda]

지난달 21일 미국 뉴올리언스 툴레인대학(Tulane University) 공중보건과 열대의학 대학 루 치 박사 연구팀은 유럽심장학회(ESC) 학술지 '유럽 심장 저널(European Heart Journal)' 최신 호에 하루 중 아침에 마시는 커피가 심혈관 질환으로 인한 사망 위험을 낮출 수 있다는 연구 결과를 발표했다.

연구진은 1999~2018년 미국 국민건강영양조사에 참여한 성인 남녀 4만725명을 대상으로 평균 9.8년간 추적 관찰을 진행했다. 전체 연구 대상자의 절반은 커피를 즐겼고, 나머지 절반은 커피를 마시지 않았다.

연구 기간 총 4295명이 사망했는데, 이들을 비교 분석했더니 아침에만 커피를 즐기는 그룹은 커피를 마시지 않는 그룹보다 10년 동안 어떤 원인으로든 사망 위험이 16% 더 낮았다. 특히 심혈관 질환으로 숨질 위험은 31% 더 낮게 나타났다. 반면 온종일 커피를 마신 그룹에서는 이러한 연관성이 확인되지 않았다.

이에 대해 연구팀은 "이번 연구는 커피 섭취 시간대가 건강에 미치는 영향을 조사한 최초의 연구로, 모닝커피가 특히 건강에 유익할 수 있음을 시사한다"며 "오후나 저녁에 커피를 마시는 것은 생체 리듬과 멜라토닌 같은 호르몬 수준에 영향을 미쳐 심혈관 위험 요소에 영향을 줄 수 있다"고 강조했다.

아침에 마시는 커피가 심혈관 질환으로 인한 사망 위험을 낮출 수 있다는 연구 결과가 나왔다. [사진=픽사베이 @cocoparisienne]

또한 "커피의 사망 위험 감소 효과는 적당량의 아침 섭취자(1~3잔)와 다량 섭취자(3잔 이상)자 모두에서 나타났다"며 "커피의 건강상 이점의 상당 부분은 커피에 든 카페인·클로로젠산 등 생리활성물질의 항염 효과 덕분"이라고 설명했다.

◇해당 논문 : https://academic.oup.com/eurheartj/article/46/8/673/8029196?searchresult=1

In a Clinical Research article entitled ‘Coffee drinking timing and mortality in US adults’, Lu Qi and colleagues from the Tulane University School of Public Health and Tropical Medicine in New Orleans, USA identify the patterns of coffee drinking timing in the US population and evaluate their associations with all-cause and cause-specific mortality.25 This study included >40 500 adults from the NHANES 1999–2018 who had complete information on dietary data, and ∼1500 adults from the Women’s and Men’s Lifestyle Validation Study (WLVS and MLVS) who had complete data on a 7 day dietary record. Clustering analysis was used to identify patterns of coffee drinking timing. In this observational study, two distinct patterns of coffee drinking timing (morning-type [36% of participants] and all-day-type patterns [14% of participants]) were identified in NHANES and were validated in the WLVS and MLVS. During a median follow-up of 9.8 years, a total of 4295 all-cause deaths, 1268 CVD deaths, and 934 cancer deaths were recorded. After adjustment for caffeinated and decaffeinated coffee intake amounts, sleep hours, and other confounders, the morning-type pattern, was significantly associated with lower risks of all-cause (HR 0.84) and CVD-specific (HR 0.69) mortality as compared with non-coffee drinking. Coffee drinking timing significantly modified the association between coffee intake amounts and all-cause mortality (P-interaction = .031): higher coffee intake amounts were significantly associated with a lower risk of all-cause mortality in participants with morning-type pattern but not in those with all-day-type pattern (Figure 2).

 

 

https://n.news.naver.com/mnews/article/031/0000916775

 

"커피, 몸에 안 좋다고?…'이 시간'에 먹으면 심혈관 사망률 '뚝'"

아침에 마시는 커피가 심혈관 질환으로 인한 사망 위험을 낮출 수 있다는 연구 결과가 나왔다. 지난달 21일 미국 뉴올리언스 툴레인대학(Tulane University) 공중보건과 열대의학 대학 루 치 박사 연

n.news.naver.com

 

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